Sunday, July 27, 2008

to US @ spore

Hmm.. dah lame tak buat blog.. ari tu pun terputus mase kat india.. skg dah kene g us plak.. hai.. sedih aku tgk muka wife aku kene tinggal.. tak henti2 nangis nye mlm tadi.. "abg fhm syg.. tp kene g gak sbb udah keje..." skg aku ade kat Changi Airport, Spore.. transit kat sini.. letih nak nunggu 4 jam.. bes gak airport ni.. besau gile.. ade cinema free.. haha..

ayg jgn sedih ye.. nnt abg balik.. tak lame.. 4 minggu jek.. nnt abg bawak balik hadiah... :) ok syg! muah! miss you so much!!

Tuesday, June 3, 2008

1st dinner @hotel

balik keje je udah lapar.. jap kul 6ptg.. ingat leh le terus g cafe makan sbb kat msia kan kul 6ptg buffet dinner.. kitorg g skali die kata 7 baru bukak.. halamak.. dah le lapor. nasib baik le aku bawak makanan ringan yg dibekalkan oleh wifeku syg.. hehe.. dalam kul 7.30 baru turun makan.. banyak la makanan tapi aku tak makan sangat sbb tak berani lagi nak try ayam or daging.. so, aku dah jadi Vegetarian la plak.. makan sayur2 jek.. ade le try ikan sket2.. nugget je kot rasenyer.. hahaha.. mase ni air pun tak berani nak cuba sbb takut kotor.. minum air mineral semulajadi jek.. air minera yg 1liter tu pun Rm20.. gile..mmg cekik darah tul la.. so, kitorang makan malam tu.. bole la. ade aiskerimm tu je yg aku suke.. so total semua dalam Rs1600.. so dalam RM128 utk 2 org.. bole ler.. haha..








semenjak tu mmg kitorang tak makan buffet dah.. bukan sebab mahal, mahal tak kisah sbb company tanggung, kitorg belasah jek.. tapi sbb tak best sangat.. xsedap.. so, kitorang decide order dari bilik jek utk dinner.. In-room dining. baru besh.. diorang anta.. serve.. so utk inroom dining ni..aku dah try fish n chips yg mana aku rase fish die betul2 lembut..bes sangat.. die serve dengan tartar sauce.. tapi die nyer tartar tak cam msia kot.. cam tak best jek. fish finger.. pizza tikka, nasi goreng ketam, nasi goreng seafood ( nasib baik ade nasi goreng.. hahaha..) mushroom soup --> tak bes..pastu minum plak semua yg bes.. stroberi iced tea, lychee iced tea, cold coffee with ice cream, hot choc. dah yg paling aku suke.. hahaha.. ice cream ler... ekekekek.. coklat lagi.. mmg akan gemuk la budak ni..!!









kalau lapar lagi.. haha ni ade dalam bilik.. diorang bagi tetiap ari.. complimentary from hotel!!
Yummy!!

breakfast @ hotel

Normally i have my breakfast @ the hotel around 7am while waiting for the car to ofis @8am. the hotel serve indian food like roti naan + curry etc, sausage, red beans, nugget, grill tomato... got many types of bun/bread..hash brown... got fruits.. got omelet la.. apa lagi ye.. hmm.. cereal meal.. fruit juice.. pancake..waffle.. even though they serve a lot.. but i only eat red beans, fish nugget, hash brown, french toast.. the same menu since my first day here. At first ok la.. can take 3 plates every morning.. then after that become 2.... early this week only 1 plate.. hahaha.. then today, even 1 plate cannot finish.. muak dy.. i really cannot tahan eat the same menu everyday. to order in room dining, i hv to order before 4am. gila la.. awal bebenor.. today only i try the koko crunch.. ok la.. serve with milk + macam2 kacang spt badam, cashew, ape lagi ye dah lupe.. dengan cherry, prun, fruity, watermelon seed... ntah bape banyak die punye ingredients.. aku pakai masuk jek.. hahaha.. janji kenyang..and ari ni try jugak telur goreng kosong.. ahahaha.. tak berani nak letak pape kat dalam tu.. kalau tak kenyang lagi.. ape lagi.. belasah buah die la.. ade mango, betik, tembikai, plum, anggur,apple, orange, buah delima pun ade.. siap kupaskan lagi .. just nak masuk mulut n buang biji jek.. ambik yg tu je la..dah takde mud nakmakan pagi kat sini.. dah muak.. huhu.. nak balik msia la.. nak makan nasi lemak.. nak makan kuih dan muih, beraneka macam.. makanlah jangan hanya di pandang.. ketupat rendang.. sila nikmati hai penat memasak malam ke pagi.. opps.. dah masuk ke raye plak.. hahaha.. chow sin chii.....

Monday, June 2, 2008

Intel India.. (InIn)

Ni ler bangunan SSR2 Intel India Outer Ring Road, Bangalore. Tempat utk aku menuntut ilmu kejayaan untuk menghadapi masa-masa depan aku kat Intel. Haha.. Kene compete ngan org kat sini.. baru bole berjaya.. tapi aku ni cam lembab jek.. mungkin spoket kecik kot.. lajak ade le sket.. Well, aku ngan kawan aku akan ade kat sini 2 minggu utk belajar pasal DDR2/3 pasal execution la. camne nak run test la, nak kene paham methodology die, architecture la, circuit la.. pening pale aku nak menangkap nyer.. tu le, mase kat U taknak belajor bebetul.. kang dah karat.. hmm..


Bergambar kat depan SRR2 dan dalam lobby, so kat sini kene tunggu Shivapharasant Bulusu. Diorangnyer lead kot.. So, sini dapat le jumpe diorang nyer DDR expertise.. Sape yer.. Anita, Anoop, Amruta and Rethin. Mmg power la diorang. dah le cakap berhabuk.. tak sapu2.. ekekek.. diorang nyer skill mmg bes la and yg paling bes skali tu.. aku bole plak faham bile diorang ajar.. bagus bagus.. balik msia lupe balik..
Dulu dari 2005 sampai awal 2008 aku pegang PCIe dengan Kumeran interface.. hmm so skarang aku kene buat Nand Flash dengan DDR2/3. Maybe sebab memori cluster besar sangat kot. SO, kene training le.. aku rase kalau takde training mmg tak reti aku buat keje. Macam Nand tu, takde training lagi, sampai skarang aku tak tau sangat. dah banyak kali mintak kat bos training utk Nand tapi ckp takde. Kang aku takleh buat, ckp aku tak able to deliver plak..xmeet expectation la.. pape la..
Bos.. bos..

Mahalnye hotel??


Ni la bilik aku yang berharga USD200 - The Chancery Pavillion Hotel. Gile ke hape, ape ke mehe benor?? Mengikut kajian saintifik dan ckp2 org terpandai kat india ni, diorang ckp sini populasinyer ramai.. so, susah nak dapat hotel yg murah2.. so, hotel yg agak keterlaluan regenyer mengambil kesempatan la.. letak rege mahal, so tak ramai org yg mampu dok.. so, banyak foreigner jek yg kat hotel cam ni.. ni hotel 5 bintang.. at first nak book Lella palace hotel. Mmg cam istana la.. 7 bintang tuh.. dalam RM1000++ semalam.. tapi nasib baik penuh.. kalau tak.. mmg kitorg nak habiskan je rete company kitorang.. lantak la.. duit company.. bukan duit jiran pun..hehe...opps.. tersebut plak kitorang ni.. sbnornyer aku g ngan kawan aku.. bak kata org putih collegue (betoi le kot spelling nyer tu). Name die Ong Nguk Yen. Kitorang skarang interface mate la.. kene buat keje same2 skarang..

Hape yg ade dalam bilik aku?? huyoo.. susah nak ckp ler.. ade la semua mende.. mini bar tu yg bes tapi kalau ambik pape dalam tu kene bayor.. udah le mehe bebenor.. mineral water RM8.. fererro 3 biji tu RM8. hotel charge mcm tu le kot gamaknye.. yg paling bes tu ade wireless internet dalam bilik, kalao slow, sambung je wire dia.. ahahaha.. bole aku tgk online movie ke youtube ke.. kalau takde internet ni.. perggh.. mati kutu aku.. aku rase kutu mati kene picit pun tak cam aku.. har har.. NY kat bilik sebelah.. tapi aku tak puas ati sbb aku cume dapat 2 single bed... die dapat 1 king size bed.. mmg tak aci.. opps.. takleh sebut aci kat india ni.. kang ade yg menyahut..huhu..

so, nasihat pertama skali aku nak ke sini.. jgn minum tap water die.. or minum tepi jalan.. because of their water cleanliness is very poor.. according to trusted info. tapi air yg hotel buat ok le.. takkan hotel besar takde filter.. melampau le tu.. bayor mehe2.. cume jgn minum tap water die le.. kang ade yg tak balik msia kang.. haha..

Bangalore Trip..

it was 25th of May.. hahaha...ni le travel yg first.. punye lame tunggu baru le nak dapat.. hmm sayu je ati nak meninggalkan si dia tu.. eleh... senyum konon.. kontrol le tu.. alee... abg tau le ayg sedih.. ekekek.. jgn sedih yer..abg pun sedih gak tapi kontrol jiwa sket.. hehehe.. wuu.. rindu..


bile dah dalam kapal yg bole terbang tu...wah.. takut gak ye naik flight ni esp bile mase die gegar2 kt tgh2 langit.. mcm2 pk..ish.. tu la.. tgk movie banyak sangat.. ekeek.. well, it was tiring journey actually.. left KLIA @ 10pm msia time and reach Bengaluru International airport around 12 am india time (2.30 msia time). Once reached there.. omg.. there were so many people lining up @ immigration check point.. cannot imagine how sleepy i am, cannot sleep in the plane because MAS, too sempit maa... not so comfortable.. see my face.. ahaha.. kusut oledi..then from airport we reach @ hotel around 2.30am India time.. waa.... esok nak kene keje la.. ngantuk sangat.. so, terpakse la berpura2 ngantuk.. masuk la opis Intel India Outer ring road tu lepas lunch.. ekekek.. bole ngelat lagi... ops.. jgn le ade kakitangan awam kerajaan Intel baca.. kantoi nih.. I can't believe now i'm in India.. namaste!



.

Wednesday, May 28, 2008

.:.2nd Anniversary.:.

today 28th May 2008 is our 2nd anniversary!.. hepi anniversary dear!! nnt kiter celebrate backdated punyer ok..rite now ijoi ade kat india.. training 4 about 2 weeks, thnk god skang tgh cuti skolah... so,aku pon balik kg le...

x sangka mase berlalu sekejap je..diam2 dah 2 tahun,rase mcm baru je lagi (yela,baru 5 bulan dpt duk same..huhu..) , member2 pon ramai yg dah kawen, yg dpt anak.. congrats to shy,puyan,kak shida,airin,farahliza yg dpt title ibu.. n congrats also 2 my dearest fren, ct rahma yg baru je kawen 2 minggu lepas..sori i cant make it on dat day,papepun aku wish moga ko bahgia slalu...to amrina,azura,mira,din tepeng, slamat pengantin baru!

ahad, 7pm anta ijoi kat KLIA, flight kol 10.10pm..rase sayu jek mase nk anta sampai kat pintu international terminal tuh.. huhu.... insyaAllah 7hb ni ijoi balik KL.. sedih je rasenye x dpt celebrate sesame, klo ijoi x g india, mest skang ni kami tgh honeymoon kali ke 3,coti2 mesia... miss u hubby!...

moga tahun ni rezeki kami akan bertambah lagi, hubungan semakin mesra dan bahagia, berusaha menjadi suami+isteri yg soleh solehah..aminn......

.:.Hernia.:.


Nama sedap je bunyinyer.. tp sbnrnye penyakit...

Overview
The sort of person likely to get a hernia is not necessarily the one who lifts a heavy weight badly. A hernia is just as likely to occur during exercise, coughing, straining on the toilet or even as a result of having a lively sex life.
Hernias occur because of muscle weakness, often in or around the abdomen. Hernias happen where the cavity wall is weak. These points of weakness occur where there is a natural gap such as where a digestive tube or blood vessel passes or because of scar tissue.
Men commonly describe the sensation of hernia as feeling like something has popped, or given way. '1
Types of Hernia
The name of the hernia relates to its location on the body. '1
The Treatment
Most abdominal hernias can be surgically repaired, and recovery rarely requires long-term changes in lifestyle. Uncomplicated hernias are principally repaired by pushing back, or "reducing", the herniated tissue, and then mending the weakness in muscle tissue (an operation called herniorrhaphy). '2

'1 menshealth.about.com
'2 wikipedia



dis is what actually happened to my husband..3 ari terlantar di hospital, thnx to Doc Khoo Boo Beng n all the staffs .. pastu kene berpantang la 3 minggu baru sembuh..dlm lebey kurang 2 minggu la aku kene bawak husband ke mane2,die x leh drive,angkat berat, bersukan.. alhamdulillah skang dah ok, cume aktiviti lasak,bersukan n angkat berat kene sambung pantang lg 6 bulan lebey kurang...

thanx to all frens yg dtg melawat kat pantai hospital ari tu, 4 d haagen-dazs ice cream(kami yg makan haha..) n also 4 the fruits&flowers basket.. juga pd kengkawan yg bg moral support dan doa... thnx a lot!

..moga kami dikurniakan dengan kesihatan yg baik dan dijauhkan dari segala malapetaka dan bencana...aminn....

Wednesday, April 2, 2008

.:.Penang.:.

apa yg besh ttg penang?

diam x diam dah 5 bulan aku stay kat png sejak dpt transfer dr KL... rase pelik jauh ngan famili, kwn2 tp besh dpt duk dkt ngan hubby..xdela berjauhan,kerinduan....x payah duk pening2 nk pikir tiket bas ke png dah abes ke blom, x payah nk risau2 hubby berulang ke KL tiap2 minggu..

lebih kurang setahun setengah kami berjauhan and...at last,dpt gak duk bersama... bes duk kat png ni..byk tmpt menarik...makanan pon sedap2... paling kami suka skali p batu feringgi... hehe... syok r malam2 jalan kat c2,shopping brg 'panas' di pasaran gelap.. hehe,suspen je bunyinye...

kwn2 kat sini x ramai sgt tp masing2 mmg very helpful n frenly..so far xde mslh.. ramai gak yg asal dr negeri lain,masing2 pun merantau demi sesuap nasi... kadang2 ade gak mase2 aku rindu sgt kat kengkawan kat kl,rindu time blaja dulu2,rindu kat famili x dinafikan la.., rindu kat geng celcom, paling x tahan rindu kat insan bernama ADAM...si comel yg slalu buat aku geram ngan keletahnya itu...kdg2 bila kol rumah, dgr la suara die yg somel sgt2 tu sebut 'buuahh' , mama.. ee geramnya..x dpt nk ikuti perkembangan die lagi skang ni...x dpt nk tgk adam membesar depan mata...terbayang lg saat die baru nk blajar berjalan dulu .. gelak je bile aku tgk balik video2 adam tu.. besnye klo dpt anak mcm adam tu...bertuah pd insan2 yg tlh bergelar ayah&ibu... nikmat anugerah tuhan yg paling bernilai dalam hidup ini...

aik..dah jadi citer adam la pulak... ok,back on track...png sgt membangun mcm KL, ada byk bangunan2 tinggi,kondo serupa KLCC(mahal tu rege dkt stgh juta), rapid penang, padat dgn penduduk, megaMall, kwsn perindustrian yg menjadi tumpuan pelabur2 asing... sape keje kilang kat png ni mmg kaye2 la,gaji tinggi...(xcept kami sbb byk utang..hehe).. byk tempat beriadah, lepak kat tepi2 laut petang2 ngan angin sepoi2 bahasa...besh siioott... traffic jam? huh..jgn ckpla, mmg teruk nak2 peak hours n musim perayaan, menyesal pakai kete manual...huhu... tp dua mende aku kurang seronok ..1.jalan raya yg kecik..2.pengguna jalanraya yg xde toleransi... gilelah...nk mintak lalu punye la susah, mcm die sorang je yg nk cepat,mmg x bg can punye kete len nk mencelah...mmg ko kene ikut bontot kete depan la...tp aku masih lagi mengamalkan tatacara yg sopan,pengguna yg berhemah spt yg dipraktikkan di KL..cewwaahhh..dulu ingat KL yg teruk rupanya ade lagi yg lebih teruk....

pendek kate mmg byk yg menarik ttg png ni.. x caye? mai la tgk sendiri... ;-)

Monday, March 3, 2008

.:.Engagement.:.

Date : 01 01 2006
Venue : Home sweet home
Time : 2pm
.:.Intro.:.
Bertunang majlis simple jek, x jemput org+kwn2 pon..cume adela 2-3 org jiran yg byk membantu, sukma(mak andam), kak ida + sa(member celcom) dan famili mak ni dr Johor..
Hantaran 5 balas 7. Tema green + peach + maroon ..bole gitu? hehe..
.:.The Gifts.:.
For her .:.cincin.:.kek.:.coklat.:.fruits.:.handkerchief
For him .:.cincin.:.kek.:.coklat.:.fruits.:.mango puding.:.another fruits(from ShyAd, tqvm dear! :D ).:.pot pouri.:.
.:.Alkisah.:.
Alkisahnye mmg kelam kabut, dah tau nk tunang tp bz sgt ngan keje smpai xde mase nk wat preparation... barang2 hantaran dah siap beli awal2..patutnye siapkan la dulu baju nk tunang tu.. ye dak?.. hehe..
tu yg dpt tema peach tu, last minit cari baju,rembat je yg ready made...
lunch hour bergegas ke suria klcc beli barang make up, hehe, mak andam baru menceburkan diri.. so barang pon byk xde lg...sian sukma n kak ida...kami pon kelam kabut la dok cari2 merata..tp yg besh tu kak ida pon x ketinggalan membeli lipstiknye yg berkilauan tu..auchh.. hehe... dptla beli mascara,eye liner,lipstic,lipgloss, foundation,eyeshadow ngan blusher...(maybelline+bodyshop)..
kek mmg sodap...yummy!sehingga menjilat kaki... order dr ShyAd(self made), mcm secret recipe punyer... carrot cheese(tuk dibedal) ngan choc cake(hantaran)..thanx so much dear!kek coklat tu ade strawberry lg... jgn jeles..!choc strawberry kegemaran dato ct.. hihi..
mama ngan abah sibuk tang urus makanan ler..saye ikut jek... mama+cik su yg masak.. wat lauk mkn tengahari...
.:.The Moment.:.
mse yg nk sarung cincin tu yg klako giler... menggigil tangan,sume pakat gelak.. hehe.. erk,malu ngan bakal mak mertua.. punye la berdebar2...mau x nyer...ingatkan sarung cincin dalam bilik...tetibe sarung kat ruang tamu plak, dah le ramai org tangkap2 gambar lg,kene usik2 lg..tebalnye muka..mak aihhh.... alhamdulillah lepas selesai lega sgt...
mase tu abg terpegun..katenye .. 'lawanya tunang abg'.... 1st time tgk org kene make up tebal.. berbunge2 ati dinda mendengarnye..hehe.... thnx to mak andam~sukma..
.:.Finally.:.
besnyer! dapat title baru...tunang org....dah kene blaja panggil 'abang'... hehe...

Friday, February 29, 2008

.:.Kad Jemputan.:.

.:.Raikan Cinta.:.

.:.Tentative.:.

KL
9am ~ make up ...gulp..
10 am ~ bridegroom arrival
...dag dig dug..
10.30 am ~nikah ...alhamdulillah...
1pm ~ salin baju... yea!!!!....
2pm ~ Makan beradab...huhu lapa....
3pm ~ Photoshoot..berpeluh2...
5pm ~ hi Tea @ Dynasty ...exhausted oledi...
6pm ~ Check in room 2001 .. hehe...
8.30pm ~ bukak hadiah! ngeeee... :D

PERAK
9am ~ make up
10am ~ bertolak dr kl
2pm ~ bride n bridegroom arrival

2.30pm ~Makan beradab
3pm ~ Photoshoot
8pm ~ Potong Kek n bukak adiah


.:.For Her .:.
.
:.tepak sireh.:.kain pasang.:.Carlo Rino Handbag.:.Alain Delon High Shoes.:.Bodyshop Parfume.:.Sejadah.:.Telekung.:.Towel.:.Jewellery set.:.Ferrero Rocher chocolates.:.Choc Cake.:.fruits.:.halwa maskad.:.

.:.For Him.:.
.:.Sireh Junjung.:.Larrie Shoes n Socks.:.Larrie Wallet n Belt.:.Hugo Boss Energise Parfume.:.Songkok.:.Sejadah.:.Kain Pasang.:.Towel.:.Pot Pouri.:.Kuih Melayu.:.Choc Indulgence Secret Recipe.:.Chocolates.:.Fruits.:.






.:.The Gifts.:.
KL .:.bunga telor.:.sweets.:.maruku.:.muffins.:.handkerchief.:.
PERAK .:.kuih bakar.:.fruit cake.:.pot pouri.:.sweets.:.door gift.:.

.:.Special Thanx to.:.
KL reception :-
.:.abah n mama.:.
.:.adik2.:.
.:.All Family Relatives.:.
.:.My sis Efa wit the Kumpulan Gamelan Gema Gangsa SMK BBS.:.
.:.My sis Efa wit the Kumpulan Silat Keagungan Helang Putih SMK BBS.:.
.:.Khalid Katering.:.
.:.Butik Jalinan Mutiara.:.
.:.Uncle Wan Photographer.:.
.:.My dear sis, Noor Rashidah Ardi ~pengapit .:.
.:.Tok Kadi~Ustz Nasoruddin.:.
.:.Dynasty 3D2N stay sponsored by Cik Ain.:.
.:.Just Married Merc by Mak Lin.:.

.:.Home made Choc Muffin by Mak Ni, Mak Nor,Pak Leh n Mak Nan.:.
.:.Home made Maruku by Mak Lah.:.
.:.The supporter ~Kak Shida, Airin, Rahma, Shikin, ShyAd, Shylie, Bae, Eem, Ana, Kak Maria, Cik Su n Cik Zul, Cik Yam, Nek Su, Cik Yati and our helpfully neighbours n frens.:. (can't remember everyone , sorry if i missed one of u here)
.:.KPLI frens, UTeM frens, PSA frens, BBS frens, CELCOM frens, PERNEC frens, and for those who had made it on my wedding day, n to all my frens who had made the wishes .:.

PERAK reception :-
.:.Mak n Abah.:.
.:.Adik2.:.
.:.All Family n Relatives.:.
.:.PUO frens, UTeM frens, Intel frens, Carsems frens.:.
.:.Katering ~ Mak n Abah.:.
.:.Pelamin ~ Mak n Mak Lang.:.

.:.studio photos.:.

Date : 08th June 2006
Venue : Butik Jalinan Mutiara

Time : 11am ~ 3pm


.:.Reception.:.


Date : 28th May 2006
Venue : bride's house
Time : 2pm ~ 4pm



Date : 10th June 2006
Venue : bridegroom's house
Time : 2pm ~ 4pm


.:.solemnization.:.


date : 28 Mei 2006

venue : bride's house
time : 11 am