Tuesday, June 3, 2008

1st dinner @hotel

balik keje je udah lapar.. jap kul 6ptg.. ingat leh le terus g cafe makan sbb kat msia kan kul 6ptg buffet dinner.. kitorg g skali die kata 7 baru bukak.. halamak.. dah le lapor. nasib baik le aku bawak makanan ringan yg dibekalkan oleh wifeku syg.. hehe.. dalam kul 7.30 baru turun makan.. banyak la makanan tapi aku tak makan sangat sbb tak berani lagi nak try ayam or daging.. so, aku dah jadi Vegetarian la plak.. makan sayur2 jek.. ade le try ikan sket2.. nugget je kot rasenyer.. hahaha.. mase ni air pun tak berani nak cuba sbb takut kotor.. minum air mineral semulajadi jek.. air minera yg 1liter tu pun Rm20.. gile..mmg cekik darah tul la.. so, kitorang makan malam tu.. bole la. ade aiskerimm tu je yg aku suke.. so total semua dalam Rs1600.. so dalam RM128 utk 2 org.. bole ler.. haha..








semenjak tu mmg kitorang tak makan buffet dah.. bukan sebab mahal, mahal tak kisah sbb company tanggung, kitorg belasah jek.. tapi sbb tak best sangat.. xsedap.. so, kitorang decide order dari bilik jek utk dinner.. In-room dining. baru besh.. diorang anta.. serve.. so utk inroom dining ni..aku dah try fish n chips yg mana aku rase fish die betul2 lembut..bes sangat.. die serve dengan tartar sauce.. tapi die nyer tartar tak cam msia kot.. cam tak best jek. fish finger.. pizza tikka, nasi goreng ketam, nasi goreng seafood ( nasib baik ade nasi goreng.. hahaha..) mushroom soup --> tak bes..pastu minum plak semua yg bes.. stroberi iced tea, lychee iced tea, cold coffee with ice cream, hot choc. dah yg paling aku suke.. hahaha.. ice cream ler... ekekekek.. coklat lagi.. mmg akan gemuk la budak ni..!!









kalau lapar lagi.. haha ni ade dalam bilik.. diorang bagi tetiap ari.. complimentary from hotel!!
Yummy!!

breakfast @ hotel

Normally i have my breakfast @ the hotel around 7am while waiting for the car to ofis @8am. the hotel serve indian food like roti naan + curry etc, sausage, red beans, nugget, grill tomato... got many types of bun/bread..hash brown... got fruits.. got omelet la.. apa lagi ye.. hmm.. cereal meal.. fruit juice.. pancake..waffle.. even though they serve a lot.. but i only eat red beans, fish nugget, hash brown, french toast.. the same menu since my first day here. At first ok la.. can take 3 plates every morning.. then after that become 2.... early this week only 1 plate.. hahaha.. then today, even 1 plate cannot finish.. muak dy.. i really cannot tahan eat the same menu everyday. to order in room dining, i hv to order before 4am. gila la.. awal bebenor.. today only i try the koko crunch.. ok la.. serve with milk + macam2 kacang spt badam, cashew, ape lagi ye dah lupe.. dengan cherry, prun, fruity, watermelon seed... ntah bape banyak die punye ingredients.. aku pakai masuk jek.. hahaha.. janji kenyang..and ari ni try jugak telur goreng kosong.. ahahaha.. tak berani nak letak pape kat dalam tu.. kalau tak kenyang lagi.. ape lagi.. belasah buah die la.. ade mango, betik, tembikai, plum, anggur,apple, orange, buah delima pun ade.. siap kupaskan lagi .. just nak masuk mulut n buang biji jek.. ambik yg tu je la..dah takde mud nakmakan pagi kat sini.. dah muak.. huhu.. nak balik msia la.. nak makan nasi lemak.. nak makan kuih dan muih, beraneka macam.. makanlah jangan hanya di pandang.. ketupat rendang.. sila nikmati hai penat memasak malam ke pagi.. opps.. dah masuk ke raye plak.. hahaha.. chow sin chii.....

Monday, June 2, 2008

Intel India.. (InIn)

Ni ler bangunan SSR2 Intel India Outer Ring Road, Bangalore. Tempat utk aku menuntut ilmu kejayaan untuk menghadapi masa-masa depan aku kat Intel. Haha.. Kene compete ngan org kat sini.. baru bole berjaya.. tapi aku ni cam lembab jek.. mungkin spoket kecik kot.. lajak ade le sket.. Well, aku ngan kawan aku akan ade kat sini 2 minggu utk belajar pasal DDR2/3 pasal execution la. camne nak run test la, nak kene paham methodology die, architecture la, circuit la.. pening pale aku nak menangkap nyer.. tu le, mase kat U taknak belajor bebetul.. kang dah karat.. hmm..


Bergambar kat depan SRR2 dan dalam lobby, so kat sini kene tunggu Shivapharasant Bulusu. Diorangnyer lead kot.. So, sini dapat le jumpe diorang nyer DDR expertise.. Sape yer.. Anita, Anoop, Amruta and Rethin. Mmg power la diorang. dah le cakap berhabuk.. tak sapu2.. ekekek.. diorang nyer skill mmg bes la and yg paling bes skali tu.. aku bole plak faham bile diorang ajar.. bagus bagus.. balik msia lupe balik..
Dulu dari 2005 sampai awal 2008 aku pegang PCIe dengan Kumeran interface.. hmm so skarang aku kene buat Nand Flash dengan DDR2/3. Maybe sebab memori cluster besar sangat kot. SO, kene training le.. aku rase kalau takde training mmg tak reti aku buat keje. Macam Nand tu, takde training lagi, sampai skarang aku tak tau sangat. dah banyak kali mintak kat bos training utk Nand tapi ckp takde. Kang aku takleh buat, ckp aku tak able to deliver plak..xmeet expectation la.. pape la..
Bos.. bos..

Mahalnye hotel??


Ni la bilik aku yang berharga USD200 - The Chancery Pavillion Hotel. Gile ke hape, ape ke mehe benor?? Mengikut kajian saintifik dan ckp2 org terpandai kat india ni, diorang ckp sini populasinyer ramai.. so, susah nak dapat hotel yg murah2.. so, hotel yg agak keterlaluan regenyer mengambil kesempatan la.. letak rege mahal, so tak ramai org yg mampu dok.. so, banyak foreigner jek yg kat hotel cam ni.. ni hotel 5 bintang.. at first nak book Lella palace hotel. Mmg cam istana la.. 7 bintang tuh.. dalam RM1000++ semalam.. tapi nasib baik penuh.. kalau tak.. mmg kitorg nak habiskan je rete company kitorang.. lantak la.. duit company.. bukan duit jiran pun..hehe...opps.. tersebut plak kitorang ni.. sbnornyer aku g ngan kawan aku.. bak kata org putih collegue (betoi le kot spelling nyer tu). Name die Ong Nguk Yen. Kitorang skarang interface mate la.. kene buat keje same2 skarang..

Hape yg ade dalam bilik aku?? huyoo.. susah nak ckp ler.. ade la semua mende.. mini bar tu yg bes tapi kalau ambik pape dalam tu kene bayor.. udah le mehe bebenor.. mineral water RM8.. fererro 3 biji tu RM8. hotel charge mcm tu le kot gamaknye.. yg paling bes tu ade wireless internet dalam bilik, kalao slow, sambung je wire dia.. ahahaha.. bole aku tgk online movie ke youtube ke.. kalau takde internet ni.. perggh.. mati kutu aku.. aku rase kutu mati kene picit pun tak cam aku.. har har.. NY kat bilik sebelah.. tapi aku tak puas ati sbb aku cume dapat 2 single bed... die dapat 1 king size bed.. mmg tak aci.. opps.. takleh sebut aci kat india ni.. kang ade yg menyahut..huhu..

so, nasihat pertama skali aku nak ke sini.. jgn minum tap water die.. or minum tepi jalan.. because of their water cleanliness is very poor.. according to trusted info. tapi air yg hotel buat ok le.. takkan hotel besar takde filter.. melampau le tu.. bayor mehe2.. cume jgn minum tap water die le.. kang ade yg tak balik msia kang.. haha..

Bangalore Trip..

it was 25th of May.. hahaha...ni le travel yg first.. punye lame tunggu baru le nak dapat.. hmm sayu je ati nak meninggalkan si dia tu.. eleh... senyum konon.. kontrol le tu.. alee... abg tau le ayg sedih.. ekekek.. jgn sedih yer..abg pun sedih gak tapi kontrol jiwa sket.. hehehe.. wuu.. rindu..


bile dah dalam kapal yg bole terbang tu...wah.. takut gak ye naik flight ni esp bile mase die gegar2 kt tgh2 langit.. mcm2 pk..ish.. tu la.. tgk movie banyak sangat.. ekeek.. well, it was tiring journey actually.. left KLIA @ 10pm msia time and reach Bengaluru International airport around 12 am india time (2.30 msia time). Once reached there.. omg.. there were so many people lining up @ immigration check point.. cannot imagine how sleepy i am, cannot sleep in the plane because MAS, too sempit maa... not so comfortable.. see my face.. ahaha.. kusut oledi..then from airport we reach @ hotel around 2.30am India time.. waa.... esok nak kene keje la.. ngantuk sangat.. so, terpakse la berpura2 ngantuk.. masuk la opis Intel India Outer ring road tu lepas lunch.. ekekek.. bole ngelat lagi... ops.. jgn le ade kakitangan awam kerajaan Intel baca.. kantoi nih.. I can't believe now i'm in India.. namaste!



.