Tuesday, December 22, 2009

separuh jiwaku pergi


separuh jiwaku pergi,
memang indah semua,
tapi berakhir luka..

kau main hati,
dengan sadarmu,
kau tinggal aku...

reff:
benar ku mencintaimu,
tapi tak begini,
kau khianati hati ini,
kau curangi aku..
[2x]

kau bilang tak pernah bahagia,
selama dengan aku,
itu ucap bibirmu...

kau dustakan semua,
yang kita bina,
kau hancurkan semua...

repeat reff [2x]

benar ku mencintaimu...



bile sedih, curahkan semua kesedihan itu..ambillah seberapa lama mase yg anda mahukan..
....tp jgn lame sgt.. ok...
pastu kite enjoy!! lupekan kisah duka,mulakan hidup baru....
lets start a brand new story...yeeehaaa...

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat -Hamka


video courtesy of youtube

p/s : sedih bile dgr lagu ni.... huhu...

Maal Hijrah 1431 H/ 2009 M

Rasenye masih x terlambat nk smpaikan salam tahun baru dlm kalendar umat islam yg baru je dismbut jumaat lepas...

Alhmdulillah dgn izinNya kita masih lagi bernafas di muka bumi ini dan berkesempatan meraikan ketibaan tahun baru hijrah kali ni...smoga hijrah kita pd thn ni lebih bermakna dan diredhai olehNya..

Ape yg pentingg?? kejesame..hehe
ape yg penting segala ibadah dan penghijrahan kita hendaklah berlandaskan niat lillahi ta'ala..
berubah dr yg buruk kpd yg baik..
peningkatan dr yg baik kpd yg lebih baik lg..

ok,kt sini i nk share doa akhir tahun dan doa awal tahun untuk dibaca pada petang hari sblm smbutan maal hijrah..means hari khamis yg lepas la...hari terakhir pd bulan Zulhijjah sebelum masuk 1 Muharram..
smoga segala dosa kita pada tahun 1430H diampunkan oleh Allah s.w.t dan smoga segala amalan kita diterima olehNya...

Doa Akhir tahun
dibaca 3 kali pada penghujung waktu asar , sebelum masuk waktu maghrib..
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun”


Doa Awal Tahun
Dibaca 3 kali selepas smbhyg maghrib..
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata “Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.


klo kurang jelas, sila click pd doa tersebut or sila save image (klo nk simpan terus la) , then view image dan zoom in... :)

hikmah membaca doa akhir tahun
-supaya kita memperingati amalan-amalan (kebaikan atau keburukan yakni dosa) pada tahun lalu seterusnya memohon keampunan drNya
-memohon perlindungan Allah s.w.t drpd segala kejahatan syaitan dan manusia

hikmah membaca doa awal tahun
-memperbaharui azam utk melakukan kebaikan
-memohon kekuatan dan hidayah untuk melaksanakannya

Semoga kita menjadi insan yg lebih mulia,bertaqwa dan berhijrah menjadi yg lebih baik dr sebelum ini....aminnn....

sumber: google web search (mutiara hikmah,halimislam.multiply.com dan beliamuda.com)




Monday, December 21, 2009

family visit

Famili ijoi baru je balik tdi pg...diowang dtg png dr jumaat lepas.. jalan2,sembang2,mkn2..

ari jumaat diowang smpai xde gi mane pon...lepak2,rehat2 kt umah je...
ari sabtu kami berjalan dr pg smpai ke mlm... p aquarium batu maung, queensbay,mkn2 kat chicken rice shop,p pesta penang dan mlm tu dinner kat Ah-Basri satay... best giler la,walau penat tp hepi sgt2..
ari ahad pg smpai tghari x kemana,ptg tu kami berjalan p BJ complex dan giant byn baru..
beli brg tuk wat steamboat mlm tu.... wala!
isnin pg diowang bertolak balik ke perak...

ni ade sket gamba i tepek utk tontonan umum...hehe



nasi impit abes dibedal sebelum satay dihidangkan.. lapo gilerrr...

satay kambing yg terakhir sekali smpai...hehe.. save the best for the last..


jom pakai mai png...jalan2 kat pesta png..tapak pesta sg nibong..

ape nk jadi ngan laki aku berjambang ni..adoyaiii.. tgh sangap tunggu laksa buyung
sedap wehh laksa buyung ni, kt tepi pantai seagate...

introduce...adik ijoi yg bungsu.. hazrina a.k.a gina.. suke bergamba dak ni..

sempat bergamba lg couple ni... kaler baju x same tema sebab ari tu mls nk iron..
hehe..sesimple yg bole,tshirt n tudung yg sedia ada, x yah gosok..

mak,ainoor,gina n apis tgh bagi mkn ikan kat aquarium batu maung..
sbnrnye aquarium ditutup,keje2 renovation...
tp seb bek bhgian belakang tu bukak, jadila tgk ikan sket2 ngan penyu..


x patut sungguh aquarium tu tutup waktu cuti skolah ni..kesian aku tgk makcik2 yg excited nk masuk aquarium siap kire duit entrance fee ngan anak beranak...mesti hampa diowang ..
bas2 pelancong pun byk time tu...dtg jejauh tuk coti2 mesia kat png,tutup la pulak...
patutnye renovate la sblm coti skolah,waktu keje... time tu org x fikir pun nk visit aquarium tu..


p/s : xpe,next time kite pi lagi yekk... ;) peace!!




Penang Free School

sedar x sedar,dah 2 thn aku ngajar kt PFS...
perasaan mase memula dpt posting kat PFS tu, tuhan je yg tau... hmpir2 aku nk p JPN nk mintak tuka sekolah..kehkeh....
satu hari aku berteleku kt umah,demam pk takut nk ngajar kat skolah tu...
mane taknye..skolah kluster tuu...aku asek pk takut kene buang ke skolah len klo x perform kat PFs..almaklum,pengetua ade kuasa veto..sebagaimane laporan akhbar tempatan...

nk p x nk p... nk p xnk p... last2 aku ikut kate ijoi...ijoi kate'cube je dulu, tgk cane,duk la setahun, klo rase2 x leh or x ok nnti tuka le sekolah'... cehh,sesuke ati je nk tetuka sekolah,mcm la jpn tu ketua pengarah die en. Ibrahim Awang...kehkehkeh...

:) dan kini aku jatuh hati pdmu PFS...
sekolah yg bersejarah
panorama yg cantik
students pun bagus (yg x bagus tu biasela, mesti ade punye 2,3 org...tp boleh dikira dgn jari)
students pandai2(xde mslh sgt nk ajar...)
rakan sekerja yg besh2(senang nk co-op)
dan..byk lagi la... x yah la puji lelebey...

ni antara permandangan kat PFS...biasela,i x rajin nk mengupload gamba2.. nk tgk lebey byk sila google image PFS ye..hehe...





but still...windu kat smk bbs!... my beloved teaching-learning school ever! ;-)

pics courtesy of google images (travelmalaysiaguide.com,jlshyang.blogspot.com,asiaexplorers.com)




.:.bile nk update??.:.

hahaha...soklan yg same dan berulang dr teman2 ku... ye la,blog yg jarang2 di update,berita dah berkurun basi..ape kess??

okla2....antara azam tahun baru kali ini ialah mengupdate kan belog nih...hehe.. blog ni bagus tuk meluah perasaan,berkongsi cerita/pendapat...member2 yg jauh pun dpt la update terkini tentang kite..yela,nk jumpe payah sekali,nk kol pon jarang2,masing2 dah bz dgn life msing2....so,hopefully dis time around we can keep in touch ok....

akan ku cuba bersungguh2...good luck to me... :D

p/s: bkn ayg je kene update,abg pon same,ok!...

Sunday, December 20, 2009

BBQ dinner

as promised, taddaaa.. BBQ nite sempena besday abh... njoy!! :D

hepi besday abah... huhu, abh da tua..
nyummy!!
sate daging yg sungguh lazat, lembut gilerrr! !
sesape teringin nk mkn,bole beli kat flat dbkl tmn dato senu,sentul,KL
menu : lamb chop, grilled chicken, hot dog, beef satay, tempura nugget, fries, cake n pudding..

abah's fav...blueberry cheese cake n puding buih..

wahhh... tu die... chef ijoi,diterbangkan khas dr png.. hehe

waaa...sedap nye...yummy!
lamb chop fav abah..
sket2 cukupla ekk..hehe... amacam?? terliur x??.. sabar je la ekkk...

Thursday, December 17, 2009

cikin dan adam comel


2 org budak comel ni.. mama i jage...sgt2 comel dn keletah menghiburkan hati...

ini Adam dlm kete antik abah

ini pula cikin yg suke duk dlm kotak..

sekali skali jumpe kejap je diowang besar...
adam skang dah pandai ckp...
adam : adam sakitla nenek
mama : sakit ape sayang??
adam : sakit hati...
adam sgt2 manje ngan mama i..asal die nk tdo je,mesti mintak garu belakang badan die, pastu tgn die mesti nk gentel cuping telinga mama aku.. ape kess?? hahaha

cikin pon dah pandai ckp sket2..tiru ayat org je... tp cikin ni satu mcm sket...semua yg die syg semua die punye sorang... nenek die punye, abg anas pun die punye,abg azad pun die punye jugak..tok ki pun die punye jugak.... sgt2 kelakar...
efa : ni nenek kite...kite syg nenek kite (saje nk sakat cikin)
cikin : tak oleeehh!!!!
efa : ni mama kite,kite nk sayang mama kite...
cikin : takk olleeehhhh!!!

hahaha..nnt i upload video yg klakar itu...

p/s : nenek (mama i), tok ki (abah i), abg azad n anas (adik2 i)









Bday Abah

11 Dec 09 ritu beday abah yg ke 'tooott' umo dirahsiakan...ekekekek..

aku n efa pun merancang nk celebrate lain sket dr kebiasaan... so, bincang punye bincang...
BBQ dinner!!! wat kat tepi tangga umah jek....

so,mlm 10 Dec tu aku+ijoi+azad+efa bergerak ke Tesco tuk beli bhn2 tuk BBQ itewww...
shopping sana,shopping sini... dan hasilnya..wala!!!

credit to efa sebab sos BBQnye sgt2 sedap sehingga menjilat hidung!..
sume adek beradik ade kt umah + angah +cik Man + 2 org jiran/kwn mama...
wlaupun penat tp seronok sgt2...

Slamat hari lahir abah..smoga pjg umor,murah rezeki,bhgia di smping mama dan anak2 tersayang... smoga sentiasa dalam rahmat dan redhaNya... luv u abah!!


p/s: gambar2 akan diupload kemudian.. :D


sabah photos


as requested, ni ade sket gamba i tepek..hehe... klo nk tgk lg byk dan berbaloi2..sila klik di sini http://www.facebook.com/photos.php?id=692702444 ..tp sebelum tu kene add request ijoi dulu yer(sesape yg x add lg..) ..hehe...pakcik tu rajin upload gmba... i malas.. :D ngeee... njoy!!
oppssss,sila scroll ke bwh blog ni,adela sket2 gamba mase kat sabah... :)


sabah bah!

03 Dec 09 ~ 08 Dec 09

yeay!. hepi2 hols.... :)
seronok n hepi bercuti ke Sabah..
Alhamdulillah rezeki ujung tahun ni dpt berjalan tgk tmpat org..

day 1- smpai KK kol 9pm..check in..lepaking... :)
day 2-jln2 sekitar bandar KK,jln kaki tau!! berpeluh2 ketiak aku..huhuhu...
day 3- 1day trip 2 pulau sapi n pulau mamutik..aktiviti snorkeling..
day 4- p pasar Gaya,kundasang,kinabalu park,war memorial..
day 5-pusing2 ngan kete sewa..x jalan mane sgt..ijoi demam...huhu...
day 6-Sabah museum,kampung warisan, shopping, balik semenanjung...

bes tau!..gambar2 boleh tgk kt Fb ijoi..wa x rajin nk upload...hehehe....
klo booking skang tuk bulan 8 2010 sgt2 murah...tambang hnya RM2 dgn air asia.. cmpur tax semua,pergi balik RM40 sorang...sape nk p sila book cepat!!!!! :)


House break in


cuti raya 2009 berakhir dgn penuh tragedi...
sampai png lebih kurang kul 1 pg..
mood nk terus tido hilang bile tgk pad lock umah missing..
ape jadi???? umah kami kene pecah....

ape yg hilang??
laptop yg baru beli x smpai 3 bulan,laptop 3K ituuu..
desktop (pc) yg ijoi bru setup x smpai 2 bulan..
jam tgn (jam tgn koleksi dr zmn blaja..bukan murah punye tau..)
handphone (hp lama ..each time beli hp baru syg nk trade in punye pasal)
tabung syiling pon kene kebas??cilaka punye penyamun..
satu kotak jewellery aku...tp seb bek 916 aku bwk balik raya..
sweater hard rock cafe yg adik ipar aku beli kat jepun...(sweater cikai ko x nk rembat pulak ekk)
kasut2 mahal ijoi..beli kat US...
dan byk lg yg kami x perasan.....

rumah bersepah giler!semua kene selongkar!
sobsob...2minggu aku n ijoi bertungkus lumus kemas umah..

erm....sedih,fobia,geram n sgt2 marah...
smoga ade hikmah di sebalik kejadian ini...membuatkan kami muhasabah diri kembali..
satu peringatan,ape yg kite ade di dunia xkan kekal....
Allah limpahkan rezeki,Dia berkuasa menariknya kembali....
apa pun,kami redha atas ape yg berlaku...langit pasti kan cerah kembali.. :)