Tuesday, December 4, 2012

Mengecat

Cat sendiri oleh ijoi.mcm nk pengsan cat umah,hehe...sbb siling tinggi 10 kaki,so agak banyak la ruang tuk dicat. Sempat cat dinding wet kitchen,master bedroom, feature wall tuk living hall dgn dining area.. Amek mase 2 hari!! .. Kesian ijoi,hehe,aku cat yg bawah2,tepi2 ngan bhgn yg ade suis2...nk upah org cat mmg mahal,satu dinding quote rege 200....so cat sendiri la,tapi ijoi la yg teruk..hehe...

Tinted dan grill

Tinted dah pasang. Dapat harga murah mase p homedec kat mitc. Yg ni tinted dari US,warranty 5 tahun,reflector skali,so boleh potong panas lagi banyak... Biase kalo cek rege pasaran sekaki rm4 lebih tapi yg ni aku dapat sekaki rm3.80..murah kan? :) ..ade yg lagi murah tapi kualiti x sama n dari korea kot kalo x silap n warranty x lama.. Grill pun dah survey merata n so far mmg yg aku nye ni murah, grill biase xde bunge2 n bukan powder coated.. Jiran2 buat byk yg dpt rege 4K ke atas, awal2 dulu pun ade yg quote rege 6K tuk grill umah aku.gile ape!... So yg ni dapat la harga penjimatan,hehe.x smpai 4K.. 3+++ .. so far puas ati,kontraktor melayu yg punctual n cepat buat keje.. sape2 area melaka nk but grill bole la tempah kat dia,dptkan nombor dr aku or ijoi... ....

Dapurku

Skang umah sedang di renovate,tambah dapur basah,sket je,sekangkang kera,asal dpt masak n basuh pinggan mangkuk cukuple. Yg sedia ada ku jadikan dry kitchen, korbankan yard tuk jadi wet kitchen. Sbb kitchen kabinet sedia ada tu kayu laminate,bukan konkrit... Konfem 2,3 tahun da rosak kalo jadikan wet kitchen.sayang nak buang sbb developer bg free kan,so kekalkan n jadikan dry kitchen... Hack dinding separa yard sedia ada,naik dinding baru penuh,tambah pintu n tingkap dapur dan juga bottom kitchen kabinet konkrit dgn pintu aluminium.. Tapi,pintu aluminium tu ku agak kuciwa sbb bukan seperti yg ku bayangkan, aku nak glass penuh tapi frame aluminium tu besar gabak pulak,huhu...sedey..nnt nk tanye kt kontraktor tu,belum sempat jumpe lagi...

Monday, October 15, 2012

Langsir

Mende penting nak masuk umah yg wajib ada... 1.grill 2.langsir. 3.elektrik. (Lampu2,kipas). ...so entry kali ni nk citer psl langsir... Langsir dah siap ditempah di Nagoya..sbb murah dan berpatutan,memandangkan bajet yg sgt ciput. Ikutkan hati mmg nak langsir yg semeter rm26 punye tp sbb satu umah nak kene tempah 72 meter,jadi lupekan je la hasrat iteww..72 meter tu baru satu lapis,belum nak buat 2 lapis la ropol2 la... Warna ikut tema umah hitam kelabu putih,so pilih warna kelabu lah..semeter rm7 aje harga kain..yg paling best ialah harga upah jahit,kira sekeping rm8 aje..best kan? Mmg berbaloi,at first ingt nk jahit sendiri je tp memandangkan kos keseluruhan upah jahit cuma rm150 utk satu umah, jadi tempah terus je la..kalo kat jakel ikut kaki.. So total langsir 72 meter + organza utk hall n dining area+aksesori+upah jahit = rm1.2k sahaja...harga yg sgt ok tuk semiD glass house, ade kwn tempah langsir satu umah rm3,4k tau.. Alhmdulillah,jahitan pun kemas n boleh la asal dpt masuk umah..byk mende lain nak kene pikir nak masuk umah ni,so bab langsir dah jimat,setel! Simple je xde rambu2,scallop bagai.. Buat langsir eyelet,ring warna itam sbb yg chrome pujaan ati xde stok..2 layer ditindan jahit sekali(jimat kos upah).. Next time bole tempah kat nagoya lagi ;) ...

Breaking Dawn part 2..

Excited! http://m.youtube.com/watch?v=5xOSoONDpY4&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D5xOSoONDpY4#

Monday, June 18, 2012

Lawatan tapak

Arini saje jalan tgk progress umah baru.. Fasa baru tu dah siap rupenye,cepat betul..jalan utama pun dah bukak..Alhmdulillah..harap2 xde mslh nk dpt cf.. dptla round kejap taman tu sbb jalan dah bukak dan ditar sepenuhnya..nama jalan pun dah ade... :) Sempatla snap beberapa gamba buat tatapan...

Friday, June 15, 2012

Rumah baru

Rumah lama kat png dah jual.. Ikut ati sayang,baik sewa..tp nk byr bulan2 tu takut x mampu,lg pulak xde siapa nk tolong jagekan,jauh sgt mlk-png pun. so kat mlk ni ijoi dah survey beberapa umah akhir tahun 2010 mase die duk sorang kat mlk...dan kami bkenan dgn satu umah ni..Semi-D single storey.. beli setingkat je nnt penat x larat turun naik tangga.hehe.Alhmdulillah loan dah lulus,moga impian kami nk masuk umah baru tercapai tahun ni.. Ikutkan Dec 2011 dah boleh masuk tp pemaju tambah fasa baru,so kene tunggu semua siap baru pemaju apply CF.. Risau jugak klo ade ape2 mslh di saat akhir..harap2 semuanya ok.. ni gamba mase construction Dec 2010..

Thursday, June 14, 2012

Suasana baru

Ok.kali ni nk citer psl skolah.skolah yg baru kat melaka ni berbeza ngn penang dulu...dulu ajar sekolah bdk laki. Kali ni ajar sek convent :) so sumenye aweks2 la...kelas x byk,every form ade 4 kelas shj. :) ..diorg agak manja,slalu nak kan perhatian,tp kene hati2 sbb diorg sensitif.kdg2 buntu jugak,dah buat slah tp x boleh nak marah2 sgt.camne tu? tang mulut pulak,agak bising la,kdg2 naik fedup aku nk suh diorg diam.asik bercakap je,kdg2 aku ngajar pun diorg x dgr.lebih2 lg subjek yg x bape nk penting bg diorg..tension kan?seb bek 4 kelas je..huh...sbb tu aku lg suke ajar budak form 1,jerkah sikit diorg takut.kalo budak yg besar2 ni,payah nk tegur... Bab keje plak tgk kelas,kalo kelas no 1 keje majoriti buat la..kalo kelas 2,3,4 tu..huh..jenuhla nk tegur diorg bab keje2 yg x lengkap.. Pd aku sek lama lg senang nk ajar,budak laki senang nk kontrol.marah la cane pun,xde diorang nak amek hati.kdg aku pukul diorg pun diorg x kisah,sbb tau salah diorg. Diorg x suke nak kene bebel,so ckp sekali dua diorg dah faham.Buku pun lengkap tau!jgn x caye..Dan xdela kes2 mak pak dtg sekolah serang2 cikgu ni. Serius aku rindu ngn sek lama.. Tp sbnrnye x adil kalo aku nk compare sbb sek lama tu sek top,bdk yg pandai2..so senang dididik,byk perbezaan dr segi sikap.. pd aku sbnrnye budak pandai tak pandai tu belakang kira,yg penting sikap diorg,kalo baik,mmg senang cgu nak ajar..kalo pandai belagak pun susah jugak,kalo x pandai lagi taknak belajar itu lagi menyakitkan hati... Byk cabaran mengjar skang,beza sgt dgn zamn aku sekolah dulu..semoga aku diberikan ketabahan dan kesabaran yg tinggi.. byk lagi tahun nk mengajar ni..huhuhu...

Wednesday, June 13, 2012

Hari guru 2012

Smbutan hari guru thn ni agak meriah,dimulakan dgn sesi sukaneka..seronok sgt..pastu jamuan n persembahan pljr di dewan, tghari lunch kat hatten hotel..ape yg aku x sangka thn ni dpt byk pulak adiah..terkejut jugak sbb seminggu sebelum hari guru mmg aku asek mengamuk je kat budak2 sbb diorg x anta buku..hehe,maklumla sesi semakan buku wajib dpt semua buku budak,so ape lagi..masing2 cikgu duk hambat n kejar mcm org gile..hehe.. ...yg aku nk highlight ade sorang student aku last year,natasya syahirah namanya,sedap kan nama, cantik orgnye,baik,rajin n paling aku suke tgk ialah hasil seni die.. Mmg bagus budak ni..rajin die dtg nyembang ngn aku walau aku x ajar die dah..bg garret popcorn 2 bekas..hadiah hari guru die bg coklat,steel box,eiffel tower keychain,buku tulis ngn surat yg cute mcm orgnye.. :) ...terharu rase.. Tq so much natasya,dan juga yg lain2..yg bg hadiah,bunge,coklat,yg wish juga.. Sbnrnye sye x suke nak marah2 student,tp kdg2 terpaksa marah..lepas marah saya selalu akan rase sedih n nyesal.. percayalah semua guru sygkan anak murid mrk... belajarlah bersungguh2 demi mse depan,pd mase yg same enjoy betul2 zmn sekolah anda dgn kwn2 sbb bile dah besar nnt zmn skolah la yg anda akan paling rindu.. :) rindu smkbbs!

Aduhai mc

Siyes aku mmg susah nak dpt mc,sbb klinik panel ijoi sokmo susah nk kuarkan mc..dan aku sgt tension tiap kali seseme sbb seseme n batuk saje tp x demam so payah nak dpt mc,walau seseme aku ni tahap nk tercabut idung n x cukup tdo mlm sbb batuk kokol..tahun ni saje dah bape kali kene seseme,antibodi sgt lemah setahun kebelakangan ni.mungkin stress.skolah baru kot.mungkin xcukup rehat.mungkin sbb travel hampir setiap minggu!... ok,seseme kali ni aku p klinik la cam biase nk amek ubat je,tp yg best nye tetibe dpt doc yg best..sbb bagi aku mc esok,walau aku ckp taknak sbb aku byk keje nak setel..tp die nak bg jugak,buat standby katenye incase aku x larat mcm nk pengsan ke esok harinye... Wahh,baiknye doc ni! Rase mcm nk jumpe lagi doc ni lain kali.. Dan aku pun mule bertimbang2 nak mc ke x..kalo pk keje,kene la p skolah...kalo pk malas,mmg nak mc je..so aku rase mungkin jugak kali ni aku senang dpt mc atas keikhlasan aku p keje walau sakit mcm nk tumbang sblm2 ni.. Bukan senang nk dpt tau! baik aku rehat betul2 esok..khamis n jumaat aku gantila ape2 keje yg aku tinggal tu.. Harap2 x menimbun la keje aku nnt.. Senyummmm....

Tuesday, June 12, 2012

Talented tizz

Entry kali ni sgt menyimpang dr tujuan asal blog ni dibina..haha...Ok.memandangkan esok dpt mc,haha,so mlm ni dgn suke sukinye merehatkan minda dan diri berinstagram bertweet n 'u-tube'ing... Sejak dgr tiz nyanyi nur kasih biar dpt mcm2 komen -ve,tp aku tetap suke dan ade rase yg tiz ni berbakat.suke sgt suara husky die tu n bunyi getar2.. Kemudian awal tahun ke ujung thn lepas (x ingt)..die melukis plak! Oh sgt2 berbakat la tiz zaqyah ni..serentak die nyanyi lagu khas buat her mr macho..ok,aku suke.. Dan mlm ni aku u tube tizzaholic n dgr semua cover yg die post...layan tizzaholic thumblr n instagram..suke aku nak cakap, die sgt berbakat..berlakon,menyanyi,melukis,fografi jugak..die memang berseni..love tiz,love her talent! ;) ... x caye?cekidaut! www.tizzaholic.tumblr.com

Monday, June 11, 2012

Melaka bndaraya bsjrh

Okay baru nk hapdet yg saye dah trnsfer ke mlk pd mid Jan 2011..Alhmdulillah dpt jugak transfer akhirnya selepas melalui pelbagai episod sedih tragik trauma.. Syukur sgt,ingt lagi pagi jumaat yg berkat,bekerja di bengkel KH,dpt berita gembira,skali dapat 2 tempat lagi kau! Selangor n Melaka..ape lg,terima yg Melaka la :) ...Berkat doa suami,famili, dan kwn2... n here i am, melaka bandaraya bersejarah!

6th Anniversary...

Kejutan dr encik ijoi..tq so much syg.. bercuti 2D1N kat bukit tinggi..jauh dari kesibukan kerja n kota.. next time bole p dgn famili.dekat sgt ngn KL,panorama pun cantik,satu hari melawat pun dah cukup. Tiket masuk sorang rm12 shj... ade japs garden,kota colmar,botanical garden, rabbit farm,aktiviti lasak pon ade tp kene bayar lain... bestla,mmg sesuai nk g honeymoon or jln2 bwk famili.. Menginap kat colmar agak mahal, mkn pun mahal jugek..so nak p nnt siap2 bwk stok mknn n air.. Sekali sekala berjalan tenangkan fikiran mmg rase best sgt!...Abg,jom p cameron pulak pasni! ;).
0 comments

Wednesday, May 23, 2012

congrats to my brother and sister in law for their new baby!

hope it is not too late to wish it here for them.. with lovely baby Dhia comes into their life, we wish for their family happiness... and to baby Dhia, mama efie and abah joy xsabar nak jalan2 dgn baby Dhia.. ;)



ijoi

Sunday, May 20, 2012

A new way berblogging..

Dis is my first trial blogging gune fon..since da bersawang blog ni,aku rase jln paling cepat hapdet ngn hp je.. Hihi..dah tu nk bukak laptop pon becinta,makin bersawang la blog ni.. Wish me luck..hehe.. ;)
Newer Posts Older Posts Home